Bratislava
21. apríla (TASR) – Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzýva na
reformu úradnej kontroly potravín. Uviedla to Jana Venhartová,
riaditeľka komory.
Vyhlásenie výberového konania na ústredného riaditeľa Štátnej
veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR by malo podľa nej
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR využiť na
zreformovanie úradnej kontroly potravín zjednotením pod jeden samostatný
kontrolný úrad, čím by sa rovnako zlúčila úradná kontrola potravín
z regionálnych veterinárnych a potravinových správ a regionálnych úradov
verejného zdravotníctva pod jeden orgán. Zlúčenie úradnej kontroly
potravín podľa jej slov predpokladá aj Programové vyhlásenie vlády SR na
obdobie rokov 2020 až 2024.
Pripomenula, že MPRV vyhlásilo 16. apríla výberové konanie na ústredného
riaditeľa ŠVPS SR. Jednou z podmienok pre uchádzačov je aj zaslanie
koncepcie rozvoja, zvýšenia efektivity a účinnosti ŠVPS SR vrátane
podriadených organizácií – ako modernej a flexibilnej autority. MPRV SR
by preto podľa Venhartovej malo využiť túto príležitosť na zreformovanie
úradnej kontroly potravín pod jeden samostatný orgán, ktorý by
odstránil dvojkoľajnosť úradnej kontroly potravín.
Vysvetlila, že v súčasnej dobe vykonáva ŠVPS úradnú kontrolu okrem iného
na potraviny živočíšneho pôvodu, geneticky modifikovaných potravín či
poľnohospodárskych produktov predávaných priamo konečnému
spotrebiteľovi. Orgány verejného zdravotníctva vykonávajú úradnú
kontrolu potravín v prevádzkarňach verejného stravovania, vo vzťahu
k epidemiologicky rizikovým činnostiam pri výrobe potravín či vo vzťahu
k výživovým doplnkom a potravinám pre osobitné kategórie spotrebiteľov.
"Potravinárska komora Slovenska dlhodobo vyzýva na zjednotenie
úradnej kontroly potravín a odstránenie súčasnej dvojkoľajnosti
kontrolných orgánov. Zjednotením úradnej kontroly potravín bude možné
pružnejšie reagovať na rôzne potravinové kauzy v rámci celého
dodávateľsko-odberateľského reťazca a vo všetkých odberateľských
kanáloch. Rovnako je potrebné zachovať vysokú úroveň kontroly potravín s
cieľom splnenia jej prvoradého účelu, a to je účinná ochrana
spotrebiteľa," uviedol Daniel Poturnay, prezident PKS.
Zjednotenie úradnej kontroly potravín by podľa neho zároveň prispelo
k jednotnému výkladu a príprave národnej potravinárskej legislatívy
a efektívnemu výkonu a koordinácií úradnej kontroly aj vo vzťahu
k samotným potravinárskym podnikom
0